Erbazzone reggiano - KUKBUK
tarta ze szpinakiem kukbuk

Erbazzone reggiano

1 tarta

Do przesianej mąki wsypujemy sól i wlewamy masło oraz oliwę. Zagniatamy ciasto krótko, tworząc kruszonkę. Dolewamy do miski taką ilość wody, by zagnieść zwarte, gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki.

Lardo (lub guanciale) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, by się wytopiło. Szpinak, cebulę i botwinę siekamy grubo i dokładamy na patelnię. Chwilę smażymy, mieszając. Gdy liście zmniejszą objętość, dorzucamy na patelnię posiekany czosnek oraz pietruszkę, solimy i chwilę razem dusimy. Wyłączamy gaz i odstawiamy. Jajka ubite na pianę mieszamy z tartym parmezanem. Odstawiamy.

Dwie trzecie ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na wysmarowanej masłem blasze. Jajka z serem wlewamy na patelnię z przestudzoną botwiną, mieszamy i przekładamy na ciasto. Pozostały kawałek ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim blaszkę, łącząc krawędzie. Całość nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy resztką roztopionego masła i pieczemy od 45 minut do godziny w 200°C. Dobre i na ciepło, i na zimno.

A parmezanu zjadłbym więcej! I Parmigianina więcej obejrzał. To dobry duet, nie tylko w Parmie!

© KUKBUK 2017