Empanadas z owocami morza i pikantną salsą frescą - KUKBUK
Empanadas kukbuk

Empanadas z owocami morza i pikantną salsą frescą

4 porcje

Mąkę, roztopiony smalec, wodę i sól mieszamy, po czym zagniatamy z nich ciasto. W misce łączymy owoce morza, mozzarellę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę, sól i pieprz. Wałkujemy ciasto na pierożki. Wypełniamy je farszem z owoców morza, sera i natki, po czym formujemy pierożki w ulubionym kształcie. Smażymy je na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy po wyłowieniu z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W misce łączymy wszystkie składniki na salsę: drobno pokrojone pomidory, posiekaną kolendrę, cebulę i papryczkę jalapeno, oliwę oraz przyprawy.

Pierożki podajemy na liściach ulubionych sałat z salsą w osobnym pojemniczku.

© KUKBUK 2017