Empanadas z marynowaną wołowiną - KUKBUK
Empanadas wolowina kukbuk

Empanadas z marynowaną wołowiną

24 sztuki

Pieczone pierożki z mięsem, pastą z fasoli i ziołami zabiorą was w szybką podróż do Meksyku.

Polędwicę kroimy na małe kawałki i mieszamy w miseczce z łyżeczką musztardy, łyżką oliwy, startym ząbkiem czosnku, pietruszką i łyżką estragonu (lub innych ziół). Odkładamy do lodówki. Cebulę tniemy w piórka, podsmażamy z pozostałymi posiekanymi ząbkami czosnku. Fasolę odcedzamy na sitku, następnie przekładamy do blendera. Dodajemy łyżkę oliwy, podsmażoną cebulę z czosnkiem, chili, resztę ziół, sól i pieprz do smaku. Miksujemy. Pasta nie musi być gładka, mogą w niej pozostać widoczne kawałeczki fasoli. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i krótko smażymy zamarynowaną polędwicę (powinna być jeszcze lekko surowa w środku). Polędwicę mieszamy z pastą z fasoli. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka. Nakładamy nadzienie i dokładnie, jak przy pierogach, sklejamy brzegi ciasta. Układamy empanadas na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Podajemy np. ze słodkim sosem chili.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: