Eklery - KUKBUK
eklery kukbuk

Eklery

6 porcji

Spróbujcie zrobić te eklery i zjeść później tylko jednego. Nie da się! Chyba, że ktoś Was ubiegnie i zostawi same okruszki...

Wodę, sól, cukier i masło umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy masa robi się szklista, dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Przekładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy eklery na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Żółtka, cukier puder i mąkę dokładnie mieszamy. Mleko zagotowujemy z wanilią i powoli dokładnie łączymy z masą. Całość przelewamy do rondla i cały czas mieszając, na małym ogniu, zagotowujemy. Przekładamy krem do czystej, suchej miski, przykrywamy folią spożywczą, tak aby przylegała do powierzchni (zapobiegnie to powstaniu skorupy), i odstawiamy do wystygnięcia.

Eklery przekrawamy na pół, wypełniamy kremem waniliowym.

 

Przepis: Dominika Krzemińska

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: