Eklerki - KUKBUK
eklerki kukbuk

Eklerki

6-8 porcji

Palec pod budkę, kto lubi eklerki? Każdy, wiadomo. Kremowe pyszności z dzieciństwa.

Wodę wlewamy do garnuszka, wrzucamy masło i podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, dodajemy mąkę i mieszamy, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka, czyli będzie bardzo gęsta i bez grudek. Kiedy przestygnie, wbijamy jajka i mieszamy. Szprycą albo łyżką nakładamy podłużne porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut, aż staną się złociste (uwaga: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika). Odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze około 10 minut.

Eklerki przekrawamy wzdłuż, na dolną część nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy owocami, przykrywamy górną częścią i wstawiamy do lodówki. Podajemy po godzinie.

Przepis: Zofia Bauman – Nykowska

Zdjęcia: Michał Janica

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: