Dyniowy irish cream - KUKBUK
Dyniowy irish cream

Dyniowy irish cream

1 duża butelka

Dynię obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Kładziemy na blasze, razem z masłem, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Dynia może się lekko spiec, a nawet nieco przypalić. Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy wanilię, imbir, ścieramy gałkę muszkatołową, dodajemy kawę i upieczoną dynię. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez pół godziny. Wyjmujemy wanilię, kończymy gotować. Przecieramy przez drobne sito na gładkie purée. Ponownie stawiamy garnek na ogniu, ale tym razem dokładamy cukier. Doprowadzamy płyn do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Gdy przestygnie, wlewamy whisky i mieszamy. Przelewamy do dużej butelki. Staramy się nie wypić jej zawartości od razu! Przechowujemy w lodówce.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: