Dyniowe racuchy z jabłkiem i cydrem - KUKBUK
dyniowe racuchy kukbuk

Dyniowe racuchy z jabłkiem i cydrem

4 porcje

To nie są zwykłe placki drożdżowe - w środku kryje się pieczona dynia, twaróg i cydr, a na wierzchu prężą duszone jabłka.

cukru, podgrzewamy. Dorzucamy drożdże, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże mogły się spienić i wyrosnąć, na około 10 minut.
Upieczoną dynię miksujemy na puree. Jajko ubijamy z łyżką cukru na kogel – mogel. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cydr, kogel – mogel, puree z dyni, twaróg oraz cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Chwilę przed rozpoczęciem smażenia myjemy i obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki, następnie na plastry. Wrzucamy je do rondla, zasypujemy cukrem, podlewamy łyżką wody, posypujemy szczyptą cynamonu i chwilę dusimy pod przykryciem, tak aby jabłko zrobiło się miękkie, ale nie rozpadło się.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką hojnie zalewamy olejem (placki smażymy w głębokim tłuszczu). Ciasto nakładamy łyżką, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Zdjęte z patelni odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się zbyt dużej ilości tłuszczu. W trakcie smażenia należy uzupełnić poziom oleju na patelni. Podajemy z duszonym plastrem jabłka oraz łyżeczką konfitury z czerwonych borówek. Posypujemy porządnie cukrem pudrem
Najlepiej smakują w porze podwieczorku, jako małe co nieco.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: