Dyniowe falafelki - KUKBUK
dyniowe falafele kukbuk

Dyniowe falafelki

4 porcje

Jesienna wariacja na temat naszego ulubionego libańskiego fast-foodu. Wystarczy dokręcić humus lub zrobić jogurtowy sos.

Dynię oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, przyprawiamy za’atarem, płatkami chili oraz solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut, do miękkości. Przestudzoną umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekany z grubsza czosnek i szalotkę, dodajemy przyprawy – kolendrę i kumin, a następnie miksujemy na gładko. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę nabieramy na łyżkę i pomagając sobie drugą, tworzymy niewielkie falafelki, które następnie smażymy na głębokim tłuszczu w niewielkim rondelku, do zrumienienia.
Usmażone falafele wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem jogurtowym – najlepiej z czosnkiem i świeżymi ziołami.

 

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: