Dyniowe ciastka braci Pourcelów z winogronami, pistacjami i pomarańczą - KUKBUK
dyniowe ciastka kukbuk

Dyniowe ciastka braci Pourcelów z winogronami, pistacjami i pomarańczą

12 sztuk

 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę, śmietanę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Blendujemy zimną dynię z mąką ziemniaczaną, dwoma całymi jajkami i dwoma żółtkami. Łączymy z ostudzoną czekoladową masą. Ubijamy w misce sześć białek na delikatną pianę, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Wszystko razem delikatnie łączymy, dorzucamy gałkę muszkatołową, kardamon i łyżeczkę posiekanych pistacji. Przekładamy do muffinowych foremek (tuzin powinien wystarczyć, może więcej) pieczemy, w zależności od piekarnika, 20-30 minut.

 

W tym czasie wyciskamy na patelnię sok z połówki pomarańczy. Wrzucamy wyjęte nożykiem ziarna wanilii, dodajemy cukier i masło. Redukujemy, aż sos nabierze gęstości, i dorzucamy do niego połówki winogron. Serwujemy ciastka w ciepłym sosie z winogronami, z kleksem gęstego jogurtu, posypane cynamonem i kruszonymi pistacjami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: