Duszone ziemniaki z rzepą brokułową, makaronem gryczanym i serem - KUKBUK
duszone ziemniaki rzepa kukbuk

Duszone ziemniaki z rzepą brokułową, makaronem gryczanym i serem

4 porcje

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy grube plastry ziemniaków, zgnieciony czosnek i po 3 minutach zalewamy ciepłą wodą lub bulionem. Doprawiamy solą i cukrem. Po 8 minutach dokładamy makaron i rzepę. Nie byłabym sobą, gdybym nie dorzuciła białych szparagów – pokrojone w centymetrowe kawałki wrzucamy zaraz po rzepie. Gotujemy maksymalnie 15 minut – w połowie gotowania dodajemy starty ser i gałkę muszkatołową. Doprawiamy pieprzem i resztką masła. Pozwalamy lekko przestygnąć, a sosowi wtopić się w makaron. Serwujemy. Zaskakująco kapitalne!

Zasmakowało mi posypane grubymi łodyżkami kolendry, lecz jest to pewna anomalia kulturowa. Można obsypać, już na talerzu, łodyżkami natki pietruszki i ostrym serem. Lubię używać łodyg, bo pięknie chrupią.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: