Duszona papryka w bawolich pomidorach - KUKBUK
papryka duszona pomidory kukbuk

Duszona papryka w bawolich pomidorach

4 porcje

Cebulę, pomidory i obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Dynię najchętniej w 3 cm kwadraty. Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Z papryki odcinamy ogonek, wygrzebujemy pestki. Układamy na cebuli, dodajemy plasterki czosnku, kawałki dyni i smażymy 5 minut. Zalewamy sokiem pomidorowym, wrzucamy liście laurowe, gałkę, miód i cynamon. Dusimy 20 minut. Obieramy jabłka ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy razem z bawolimi pomidorami. Jeszcze tylko ostrej papryki troszkę na koniec, grubej soli i dusimy kolejne 20-30 minut. Papryka lekko mięknie, bo pomidory jej na więcej nie pozwalają, jabłka podkwaszają sos, a dynia fantastycznie uzupełnia resztę. Serwujemy z ugotowanym, żółtym ziemniakiem prosto z wody, zatapiając go w sosie już na talerzu lub kromką dziurawego chleba, którym wyciągać będziemy sos. Genialnie wypada jako dodatek pokrojony w kostkę ser typu feta, solan wymieszany z koperkiem, pokrojoną w kawałki pomarańczą i odrobiną oliwy. W ogóle pomarańcz do pomidorów jest mistrzowskim uzupełnieniem.

 

PS Nie próbujcie mi tego robić z czerwoną papryką, bo was uduszę!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: