Duszona ciecierzyca z dynią i nektarynkami - KUKBUK
DUSZONA CIECIERZYCA kukbuk

Duszona ciecierzyca z dynią i nektarynkami

4 porcje

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dynię kroimy w równe kosteczki wielkości ziarenek ciecierzycy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i obsmażamy tak, aby nie zmieniły koloru, a tylko zrobiły się lekko transparentne. Wrzucamy ciecierzycę, 2 nektarynki pokrojone w podobne kawałki jak dynia. Po upływie około 5 minut zalewamy zmiksowanymi blenderem pomidorami pelati. Doprawiamy cynamonem, papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut, dolewając (jeśli zajdzie potrzeba) soku jabłkowego lub przegotowanej wody. Tuż przed końcem wrzucamy pokrojone w niedużą kostkę pomidory bawole serce i wlewamy ocet. Mieszamy i wyłączamy ogień. Kalafior rwiemy na większe różyczki, kroimy je na cienkie plastry i parzymy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszamy. Kiełbasę pokrojoną w cieniutkie, niemal przeźroczyste plasterki rumienimy na suchej patelni, osuszamy z tłuszczu i kroimy (lub nie) w cienkie zapałki. Ostatnią nektarynkę kroimy w cienkie, małe plasterki. Wykładamy gorącą ciecierzycę na talerz i pokrywamy wierzch chorizo wymieszanym z oliwą, kalafiorem i nektarynką.

© KUKBUK 2017