Drożdżówki z wiśniami i kruszonką - KUKBUK
drozdzowki wisnie kukbuk

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

ok. 8 bułeczek

Kruszonka ma to do siebie, że nigdy nie ma jej za dużo. Na te bułeczki z wiśniami połóżcie grubą warstwę!

W rondelku podgrzewamy mleko z łyżeczką cukru, kiedy mleko będzie ciepłe, ale nie gorące, dodajemy drożdże. Mieszamy i przykrywamy rondel ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce ubijamy na kogel-mogel jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże i masło. Wszystko łączymy i dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: w misce rozcieramy palcami mąkę z masłem i cukrem, odstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę, nożem kroimy na niewielkie kawałki, z każdego kawałka lepimy okrągłą bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny. Dnem szklanki robimy w cieście bardzo głębokie wgłębienia, które wysypujemy bułką tartą (ok. ½ łyżeczki) i wykładamy wiśniami. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy 10-15 minut na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem. Jemy, mocząc nogi w chłodnej wodzie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: