Drożdżowe ze śliwkami - KUKBUK
ciasto drozdzowe

Drożdżowe ze śliwkami

1 blaszka

Gruba kromka drożdżowego z masłem ma moc rozjaśniania pochmurnego nieba. A do popicia kakao!

Mleko podgrzewamy, a do ciepłego dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru – mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do misy miksera, mieszamy i dodajemy drożdżowy zaczyn. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Dodajemy nasionka z laski wanilii lub łyżeczkę pasty waniliowej. Miksujemy dalej, a kiedy ciasto zrobi się gładkie, zaczynamy dodawać partiami masło. Wyrabiamy jeszcze kilka minut.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je przy pomocy dłoni, uderzając. Przekładamy do dwóch keksówek lub tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch wykładamy połówki śliwek i przygotowujemy kruszonkę – mąkę, cukier i masło rozcieramy, aż powstaną okruchy. Rozkładamy ją na cieście.

Tak przygotowane ciasto zostawiamy do napuszenia na 15 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-35 minut w zależności od formy. Upieczoną drożdżówkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kratce do wystudzenia.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku