Drożdżowe ciasto z cynamonem - KUKBUK
drozdzowe_ciasto_z_cynamonem kukbuk

Drożdżowe ciasto z cynamonem

1 foremka

Ciepła drożdżówka do odrywania, pachnąca karmelem i cynamonem. Dobra dla wegan: bezjajeczna i bezmleczna!

Do miski wkładamy rozdrobnione drożdże, dodajemy ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Dodajemy resztę mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do rąk. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę i zostawiamy ciasto na 10 minut pod przykryciem. Potem wałkujemy je na placek grubości około 1- 1,5 cm i kroimy na kilkanaście równych części. Każdy kawałek rolujemy w dłoniach w kulkę. W misce mieszamy cukier z cynamonem, wlewamy syrop klonowy i dobrze mieszamy. Każdą drożdżową kulkę dobrze obtaczamy w przygotowanej mieszance. Kulki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, może to być mała keksówka lub tortownica. Nie trzeba ich układać, niech nadadzą ciastu nieregularny kształt. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10-20 minut. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30-40 minut.

 

Przepis i zdjęcie: Wegan Nerd

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: