Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną - KUKBUK
bulki kasza gryczana kukbuk

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną

12 bułeczek

Propozycja dla miłośników kaszy gryczanej - w pulchnych bułeczkach mieści jej się całkiem sporo.

Zaczynamy od ugotowania kaszy i ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i odstawiamy. Składniki na farsz muszą być przestudzone.
Robimy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

Masło podgrzewamy z mlekiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zaczyn, sól i rozgniecionego ziemniaka. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy kilka minut podsypując mąką, aby było sprężyste i miękkie. Formujemy kulę, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około godzinę, musi podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewany masło i podsmażamy pokrojoną cebulę. W misce mieszany kaszę z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, układamy je na oprószonym mąką blacie, wyrabiamy kilka minut i formujemy w rulon. Dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy, a na środek wykładamy łyżkę farszu. Zaklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Przygotowane bułki kładziemy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły. Smarujemy każdą bułeczkę mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 30 minut. Najlepiej smakują w dniu pieczenia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: