Drink z czerwonej porzeczki - KUKBUK
czerwona porzeczka drink kukbuk

Drink z czerwonej porzeczki

1 porcja

Czerwone porzeczki myjemy i przekładamy do szejkera (lub dużego słoja). Za pomocą drewnianego moździerza (lub końcówki drewnianej łyżki) dokładnie ugniatamy owoce. Dzięki temu, że rozgnieciemy pestki, uwolni się więcej naturalnego, tanicznego posmaku. Wlewamy wódkę, syrop cukrowy i sok z cytryny. Zasypujemy lodem i wstrząsamy energicznie. Do wysokiej szklanki wsypujemy duże kostki lodu i przecedzamy do niej zawartość szejkera – podwójnie (używając dwóch sitek, tak by wszystkie składniki stałe na nich zostały, a ciecz wpłynęła do szklanki). Dolewamy wody gazowanej, a następnie przy użyciu długiej łyżki delikatnie mieszamy drinka. Dopełniamy lodem, tak by wystawał ponad rant szklanki, i układamy na nim kiść czerwonej porzeczki. Nie perfumujemy drinka olejkami cytrusowymi, bo chcemy raczyć się porzeczką w czystej postaci.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: