Drapieżne śliwki - KUKBUK
sliwki marynowane kukbuk

Drapieżne śliwki

4 słoiki

Zadziorna, słodko-kwaśna śliwka będzie idealna do sałatek, wędlin i gulaszy.

Wodę gotujemy z solą i cukrem, studzimy, dodajemy sok z cytryny. Goździki i pieprz tłuczemy w moździerzu, mieszamy z imbirem. Umyte i osuszone śliwki drylujemy, układamy warstwami w dużym wyparzonym kamionkowym naczyniu, miarowo przesypujemy wymieszanymi przyprawami. Zalewamy solanką, przykrywamy ściereczką, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Po tym czasie przekładamy śliwki do słoików, szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.”¨ Śliwki są gotowe po około 3 tygodniach

Przepis: Ela Żelaznowska

Zdjęcia: Pixabay

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: