Dorsz ze szparagami w kokosowym sosie z wasabi - KUKBUK
dorsz z wasabi kukbuk

Dorsz ze szparagami w kokosowym sosie z wasabi

2 porcje

Dorsz wcale nie musi być nudną rybą, a i na szparagi są ciekawsze sposoby niż sos holenderski. Zresztą czy danie z wasabi może być nudne?

Od szparagów odłamujemy twarde końcówki, łodygi przecinamy na pół i dusimy przez 5 minut na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. W szklance mieszamy wino z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki, wasabi i oliwą. Dodajemy dymki, pietruszkę oraz kolendrę. Filety z dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy szparagi i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: