Dorsz z kaparami - KUKBUK
dorsz kapary kukbuk

Dorsz z kaparami

4 porcje

Jędrne filety z dorsza atlantyckiego usmażone i polane sosem kaparowym z cytryną i pietruszką. Proste i pyszne.

Filety myjemy i dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Każdy filet suszymy i posypujemy pieprzem z obu stron. Kropimy sokiem z cytryny i posypujemy startą cytrynową skórką. Przykrywamy folią aluminiową, aby nie wyschły, i przygotowujemy sos.

 

W garnuszku rozpuszczamy masło, aż zacznie brązowieć (uważamy, żeby się nie spaliło). Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i gotujemy 3 minuty na małym ogniu.

 

Dodajemy drobno posiekany czosnek i kapary. Sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

Rybę obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na maśle wymieszanym z łyżką oliwy z oliwek. Polewamy sosem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: