Dorsz w sosie maślanym z solirodem, kaparami i suszonym dorszem - KUKBUK
dorsz sos maslany kukbuk

Dorsz w sosie maślanym z solirodem, kaparami i suszonym dorszem

4 porcje

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dorsza lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryn i kładziemy na każdym po malutkim kawałku masła. Wstawiamy do piekarnika na krótko, uważając, by ryba za bardzo się nie spiekła. Nie wiem jakie kawałki dorsza zdobędziecie, ale 12-15 minut powinno wystarczyć. Pozostałe masło kroimy w mniejsze kawałki. Rozgrzewam patelnię, wrzucam masło, rozdrobnione kawałki suszonego dorsza, soliród i kapary. Ruszając patelnią cały czas, dodajemy dwie łyżki wrzątku i czekamy, aż z masła powstanie emulsja. Zdejmujemy patelnię z ognia. Kawałki ryby układamy na ciepłych warzywach i polewamy maślaną emulsją. Serwujemy z puree ze zmiksowanych karczochów, oliwki, czosnku i papryki. Będzie mi ciebie brak, solirodzie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: