Dorada z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - KUKBUK
Dorada jajko kukbuk

Dorada z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

1 porcja

Jajko doskonale czuje się w towarzystwie sosu holenderskiego, a całemu zestawowi charakteru doda smażona dorada.

Do miski wkładamy żółtka i wstawiamy ją na garnek z gotującą się woda. Dolewamy sok z cytryny i ocet. Energicznie mieszamy i czekamy. aż żółtka się ogrzeją, a składniki połączą. Teraz możemy zdjąć rondel z ognia. Następnie małymi partiami dolewamy gorące masło, cały czas mieszając. Gdy wlejemy całe masło, a sos zgęstnieje, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos trzymamy w ciepłym miejscu.

Wodę zagotowujemy, po czym dolewamy ocet. Zmniejszamy ogień na jak najmniejszy. Jajko rozbijamy do miseczki i delikatnie wlewamy do wody. Jajko gotujemy w zależności od wielkości 2,5-3 minuty. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby obciekło z wody. Więcej o jajkach w koszulce TU.

Doradę filetujemy. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Gdy się rozgrzeje, kładziemy rybę skórą do dołu. Gdy skórka się przyrumieni, zaczynamy polewać wierzch ryby tłuszczem z patelni. W ten sposób ryba usmaży się w całości ale nie wyschnie.

Na talerz nakładamy ulubione warzywa. Na nie nakładamy usmażoną rybę i jajko. Całość polewamy sosem holenderskim. Jeśli chcemy przełamać smak i kolor, możemy użyć do skropienia oliwy smakowej. My użyliśmy oliwy aromatyzowanej hiszpańską kiełbasą chorizo.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: