Domowy makaron - KUKBUK
Domowy makaron kukbuk

Domowy makaron

4 porcje

Z mąki usypujemy kopczyk, pośrodku którego robimy dość duże wgłębienie. Myjemy jajka. Wbijamy je do wgłębienia w kopczyku. Dodajemy sól i oliwę, mieszamy wszystkie składniki widelcem i dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne, dobrze połączone i jednolite. Jeśli jest zbyt suche, możemy delikatnie zwilżyć dłoń wodą, ale nie dolewajmy jej do ciasta! Dobrze wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Nie musi być w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy, delikatnie przesypując mąką. Nie dodajemy jej zbyt dużo – tylko tyle, by ciasto się nie kleiło. Zbieramy nadmiar mąki z ciasta. Wałkujemy je na grubość około 1 mm, zwijamy wykrojony pas w rulon, a następnie tniemy go w zależności od tego, jakiego rodzaju makaron chcemy zrobić: tagliatelle wymagają pasków o szerokości 0,6-1 cm, pappardelle – 1,5-2,5 cm. Delikatnie rozciągamy makaron (jest elastyczny). Paseczki układamy luźno na blacie i przesypujemy delikatnie mąką. Nie mogą leżeć jedne na drugich, żeby się nie posklejały (są dość ciężkie).

Domowy makaron możemy przechowywać na dwa sposoby – zamrozić i trzymać przez kilka tygodni w zamrażalniku lub wysuszyć go w suchym miejscu przez kilka dni. Musimy tylko pamiętać, że wysuszony makaron gotujemy znacznie dłużej.

 

 

 

 

 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. W tym czasie na patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek. Po chwili dodajemy słodkie pomidorki cherry i smażymy jeszcze przez minutę. Makaron przekładamy na patelnię. Dolewamy dwie łyżki wody z gotowania makaronu i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, a gdy składniki się połączą i powstanie kremowy sos, przekładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: