Domowy keczup - KUKBUK
Domowy keczup kukbuk

Domowy keczup

3-4 słoiki

Keczup oczywiście najlepiej robić ze świeżych i bardzo dojrzałych pomidorów. Mają one wysoką zawartość pektyny, która zagęści nasz sos po ostygnięciu. Pomidory z puszki oczywiście nie są tak dobre jak świeże, ale mają ten plus, że nie trzeba ich obierać. Niedobór pektyny wyrównujemy jabłkami. Jeśli używamy bardzo słodkich jabłek, dodajemy mniej cukru niż w przepisie. Ja lubię mój keczup odrobinę wyostrzyć, więc na każdy litr keczupu dorzucam jedną papryczkę Chipotle. Oprócz konkretnej ostrości ma ona delikatnie wędzony, głęboki  smak, ale jeśli nie mamy jej pod ręką, dobre chili też się nada. Do przygotowania potrzebujemy dużego, wysokiego garnka z jak najgrubszym dnem o pojemności minimum trzech litrów, oraz mocny blender, by po ugotowaniu pomidorów uzyskać z nich gładką masę. Do mieszania najlepsza jest szeroka, miękka silikonowa łyżka, by nic nie przywarło na spodzie i nie przypaliło się. Odmierzamy, obieramy i kroimy grubo wszystkie składniki, zalewamy octem, dosypujemy cukru i soli oraz kilka obrotów pieprzu. Przygotowujemy bouquet garni z listkiem laurowym, łodygą selera naciowego, zielem angielskim i goździkiem. Ustawiamy garnek na średnim ogniu, a gdy jego zawartość się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy od czasu do czasu, gotujemy bardzo powoli, aż sos ściemnieje, zgęstnieje i zredukuje się o około 20%. Wyciągamy woreczek z przyprawami i miksujemy na najwyższych obrotach w blenderze. Jeśli chcemy trzymać go dłużej poza lodówką (ale w chłodnym i ciemnym miejscu!) zagotowujemy wszystko jeszcze raz i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Czas gotowania to około 3 godziny, ale efekt końcowy i satysfakcja z własnego keczupu bezcenna!

© KUKBUK 2017