Domowe lody waniliowe - KUKBUK
lody waniliowe kukbuk

Domowe lody waniliowe

700 ml lodów

Śmietanka, żółtka i wanilia - to lody bezkompromisowe, tłuściutkie i pyszne.

 

Laskę wanilii przekrawamy na pół i tępym ostrzem noża wymiatamy ziarenka wanilii. 100 ml śmietanki podgrzewamy z wanilią – nie zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do żółtek powoli wlewamy ciepłą śmietankę z wanilią lekko podgrzewamy nieustannie mieszając, kiedy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy garnuszek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do ubitej śmietany dodajemy sos waniliowy, delikatnie mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Lody blendujemy trzykrotnie co godzinę i pozostawiamy do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem wyjmujemy 5 minut wcześniej, aby lekko odtajały i łatwo się nakładały.

© KUKBUK 2017