Domowe galaretki - KUKBUK
wegetarianskie galaretki kukbuk

Domowe galaretki

2 porcje

Urocze wegańskie galaretki w pastelowych kolorach, które możemy przygotować razem z dziećmi.

Do mleka wrzucamy rodzynki i odstawiamy je na 15 minut. Zagotowujemy, wyjmujemy rodzynki i energicznie mieszając niewielką trzepaczką, wsypujemy agar. Gotujemy jeszcze 2 minuty na zmniejszonym gazie.

Po zdjęciu garnka z ognia wrzucamy owoce i doprawiamy szczyptą cynamonu. W uproszczonej wersji zagotowujemy wodę i dodajemy agar i sok.

Jeszcze ciepły płyn przelewamy do foremek o różnych kształtach (możemy wybrać specjalne do lodów lub lizaków z miejscem na patyczek, najlepiej silikonowe, żeby gotowy smakołyk wyjąć z nich bez problemu).

Zostawiamy galaretki do ostygnięcia, niekoniecznie w lodówce.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: