Domowa biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc - KUKBUK
kukbuk przepis biala kielbasa

Domowa biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc

Prosty przepis na domową kiełbasę – doskonale przyprawioną i soczystą. Nie tylko do wielkanocnego żurku.

Opcjonalnie: dowolna mieszanka przypraw i ziół, ocet jabłkowy, cydr, mleko, bulion, słodkie wino, posiekane suszone owoce, grzyby, orzechy

 

Potrzebny sprzęt: maszynka do mielenia mięsa, przystawka do nadziewania kiełbas lub kiełbaśnica

 

Jelita (można dla wygody podzielić je na trzy części) namaczamy w zimnej wodzie przez 2 godziny, dokładnie opłukujemy z soli, nakładamy na końcówkę do nadziewania kiełbas i ponownie wkładamy do wody. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni do uzyskania złocistego lub brązowego koloru. Zalewamy je wybranym płynem (może być woda) i chłodzimy. Mięso i słoninę kroimy w kostkę, solimy i ewentualnie posypujemy wybranymi przyprawami, po czym chłodzimy w zamrażarce. Mielimy zimne mięso, słoninę i odciśnięte pieczywo na sitku o grubych oczkach, mieszamy z wybranymi dodatkami oraz odrobiną płynu pozostałego po odciśnięciu pieczywa. W razie potrzeby, jeśli masa się ogrzała, ponownie ją chłodzimy. Za pomocą kiełbaśnicy lub specjalnej przystawki do nadziewania napełniamy jelito masą, rozprowadzamy ją równomiernie, związujemy końcówki i skręcamy w celu uzyskania osobnych kiełbas. Przebijamy pęcherzyki powietrza wysterylizowaną igłą. Parzymy w temperaturze 65 stopni przez 20-30 minut, a następnie podsmażamy na patelni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: