Długo duszone ragout z trzech rodzajów wołowiny z pomidorami, cynamonem, kuminem i chili - KUKBUK
ragout wolowina pomidory kukbuk

Długo duszone ragout z trzech rodzajów wołowiny z pomidorami, cynamonem, kuminem i chili

4-6 porcji
ragout wolowina pomidory kukbuk

Mięso kroimy w dużą kostkę. W garnku mocno rozgrzewamy olej. Następnie bardzo mocno obsmażamy mięso. Robimy to partiami. Wołowinę przekładamy do miski. Do garnka dodajemy czosnek, marchewkę, cebulę, kmin, cynamon i chili. Zmniejszamy ogień i smażymy przez chwilę po czym dolewamy wino.

 

Szpatułką zeskrobujemy wszystko z dna garnka. Teraz dodajemy mięso. Dusimy je przez 10 minut. Dolewamy i pomidory. Całość dusimy pod przykryciem około 3 godziny. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Potrawa będzie dobrze smakowała z ciemnym, wyrazistym Porterem z Browaru Okocim. Jej gęsta, zawiesista struktura powoduje, że idealnie pasuje do tego mocnego piwa.

 

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: