Dip z tuńczyka, kalafiora i fasoli - KUKBUK
dip z tunczykiem

Dip z tuńczyka, kalafiora i fasoli

1 słoik

Dip inspirowany amerykańską kuchnią lat 90. Zaskakująco dobry!

Z kalafiora ścinamy różyczki, zalewamy je mlekiem. Gotujemy około 10 minut razem z czosnkiem. Przelewamy przez sito, studzimy. W malakserze umieszczamy fasolę, ugotowane różyczki kalafiora, tuńczyka, czosnek, sok z cytryny. Lekko solimy. Miksujemy pulsacyjnie, na gładko. Mieszamy w misce z majonezem (ilość według uznania) i płatkami migdałowymi. Nie miksujemy już. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z oliwą na wierzchu i ze szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Ciekawie smakuje na kawałku ostrego sera typu parmezan… polane odrobiną miodu, posypane otartą gałką muszkatołową. Można podawać z plastrami smażonej cukinii panierowanej w semolinie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: