Dip z pieczonego selera z palonym masłem - KUKBUK
kukbuk dip seler maslo

Dip z pieczonego selera z palonym masłem

2 porcje

Kojąca wegetariańska pasta z selera z dodatkiem czosnku i karczochów.

Seler obieramy, kroimy w cienkie plastry. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, dokładamy łyżkę masła, czosnek, szczyptę soli i podlewamy wodą. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec zapiekania możemy odkryć naczynie i zrumienić warzywo. Miękkie plastry selera odławiamy na sito, studzimy. Pozostałe masło rozpuszczamy w małym garnuszku i na niewielkim ogniu przetrzymujemy tak długo, aż zmieni kolor na orzechowy.

Na drobnym, metalowym sitku układamy serwetkę, przelewamy palone masło i pozwalamy mu się dokładnie przefiltrować. Miksujemy seler wraz z czosnkiem i karczochami oraz z palonym masłem, miodem, kuminem i solą. Przekładamy do miski, chłodzimy w lodówce przez 3 godziny.

Podajemy polane olejem orzechowym i posypane zrumienionym na patelni serem (na teflonową patelnię wysypujemy cienką warstwę sera, rumienimy go, studzimy, kruszymy lub siekamy ostrym nożem). Lubię podać obok sparzone cienkie plasterki kalafiora.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: