Czosnkowa polenta z borowikami i dynią - KUKBUK
agata wojda polenta kukbuk

Czosnkowa polenta z borowikami i dynią

Wszystkie skarby jesieni w jednym talerzu.

Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy obrany czosnek i gotujemy 10 minut. Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i miksujemy na purée. Grzyby i dynię kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy mocno masło klarowane, wrzucamy na nie najpierw grzyby i cukier, a po 2 minutach dynię. Rumienimy, doprawiamy octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek. Przygotowujemy polentę. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Powoli, jednym ciągiem wsypujemy polentę, mieszając drewnianą łyżką. Doprawiamy solą. Łączymy z kremem czosnkowym i masłem. Trzymamy na ogniu maksymalnie 3-4 minuty. Wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy grzyby. Uwielbiam złamać ich smak 2-3 łyżkami zalewy spod pigwowca naszykowanego na zimę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: