Czerwona kapusta niczym słodka konfitura z czarnuszką oraz płatkami papryki i róży - KUKBUK
kukbuk agata wojda czerwona kapusta

Czerwona kapusta niczym słodka konfitura z czarnuszką oraz płatkami papryki i róży

1 słoik

Kapustę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty. Rozgrzewamy olej, wrzucamy kapustę. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy przez kwadrans, aż składniki się połączą. Dodajemy czarnuszkę, podlewamy winem i dusimy, karmelizujemy, trzymamy na ogniu. Mieszamy, po 15 minutach dodajemy płatki róży i papryki. Trzymamy tak długo na ogniu, aż wszystko się połączy, płyn wyparuje, a kapusta będzie szklista. Doprawiamy. Najważniejsze to czuwać, by się nie przypaliło. Jeśli uznacie, że wypada dodać więcej płynu – śmiało. Woda, sok, więcej wina. Próbujcie regulować ilość octu i cukru. Konfitura z płatków róży będzie świetna zamiast cukru, ale… trzeba znać umiar. Ocet koniecznie na początku. Do mięs na ciepło, w małej ilości zamiast na przykład żurawiny, a do serów lub pasztetów na zimno. Na święta. U mnie był dzik.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: