Czereśnie zapiekane z musli - KUKBUK
kukbuk siemens ekspres do kawy

Czereśnie zapiekane z musli

4 porcje

Czereśnie zapieczone w miodzie i płatkach owsianych to recepta na wyjątkowy poranek.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Czereśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy 1-2 łyżki miodu oraz ziarna wyskrobane nożem z przepołowionej wzdłuż wanilii. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego 2 łyżki miodu oraz płatki owsiane, rodzynki i wszystkie rodzaje migdałów. Wszystko prażymy na małym ogniu przez mniej więcej 1-2 minuty, cały czas mieszając.

Czereśniami z sokiem, który powstał podczas gotowania, wypełniamy naczynia do zapiekania o wielkości 9 x 6 centymetrów na około ¾ wysokości. Każdą porcję przykrywamy warstwą musli i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut, podajemy na ciepło.

 

Przepis i zdjęcia: http://beascookbook.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: