Czekoladowe pierniczki - KUKBUK
pierniczki kukbuk

Czekoladowe pierniczki

4-5 blaszek

Pierniki na choinkę czy choinka z pierników? Nie ma co się długo zastanawiać, obie opcje i tak zakończą się chrupaniem.

W misce umieszczamy przesianą mąkę, kakao, cukier puder, sodę, sól, cynamon i imbir. Goździki, pieprz i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu na proszek. Dosypujemy do mąki i dokładnie mieszamy.

W garnuszku rozpuszczamy masło, melasę, czekoladę. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy (mieszanka może pozostać ciepła).

Do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i skórkę z pomarańczy, miksujemy. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Ciasto powinniśmy chłodzić kilka godzin lub najlepiej całą noc. Dzięki temu zmieni strukturę na zwartą i podatną na wałkowanie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 4-5 części – gdy używamy jednej z nich, pozostałe nadal trzymamy w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty.  Przekładamy na blachę i pieczemy na złoty kolor przez 6-10 minut. Studzimy.

 

Białko, ekstrakt z wanilii i 2 szklanki cukru pudru ucieramy za pomocą miksera. Nie powinno być żadnych grudek w lukrze. Cały czas miksując stopniowo dodajemy kolejne porcje cukru pudru.

 

Formowanie choinek: Na początek dekorujemy pojedyncze pierniki lukrem. Na każdy z nich, zaczynając od największego, kładziemy łyżeczkę lukru, przykrywamy kolejnym pierniczkiem. Najmniejsze pierniczki w kształcie gwiazdek umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: