Czekoladowe muffiny z malinami - KUKBUK
czekoladowe_muffiny kukbuk

Czekoladowe muffiny z malinami

15 sztuk

Czekolada i maliny to dobrana para, a odrobina kawowego aromatu dodaje tym babeczkom jeszcze więcej charakteru.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Czekoladę drobno siekamy. W dużej misce umieszczamy 85 g czekolady i kakao, wlewamy  gorącą kawę i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez około 10 minut. Dodajemy brązowy cukier, olej roślinny, jajko, ocet winny i ekstrakt waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Bezpośrednio do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość krótko mieszamy, masa powinna być aksamitnie gładka.

Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Do każdej z nich dodajemy po łyżeczce posiekanej czekolady i po 2-3 maliny. Pieczemy przez 16-20 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

W garnku z grubym dnem umieszczamy maliny i zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzamy przez sitko, by pozbyć się pestek. Malinowe puree przelewamy z powrotem do garnka i umieszczamy na małym ogniu. W kubku umieszczamy żółtko, sok z cytryny, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do puree i za pomocą trzepaczki mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło. Całość podgrzewamy do momentu, aż uzyskamy jednolity, gęsty krem. Powstały malinowy curd przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone i malinowy curd, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powstały krem chłodzimy przez około 30 minut w lodówce. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy muffinki.

 

Przepis i zdjęcia: www.muffinezja.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: