Czekoladowe kulki sernikowe - KUKBUK
czekoladowe-kulki-sernikowe kukbuk

Czekoladowe kulki sernikowe

1 pudełko

Czekoladki w sam raz na prezent - nikt nie zauważy, jeśli po drodze zniknie kilka chrupiących czekoladą serowych kulek.

 

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170 stopni. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek, z tych ostatnich ubijamy sztywną pianę i dodajemy połowę cukru. Ubijamy dalej. W oddzielnej misce przez 3-4 minuty mieszamy mikserem żółtka z masłem i pozostałym cukrem. Dodajemy do żółtek cały ser, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Pianę łączymy delikatnie z masą serową. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a jej dno wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę serową do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy – najlepiej całą noc. Następnie łyżeczką wybieramy masę i formujemy z niej kulki. Robimy polewę z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Kulki sernikowe polewamy masą czekoladową i posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

© KUKBUK 2017