Czekoladowe ciasto Marleny - KUKBUK
Czekoladowe ciasto Marleny kukbuk

Czekoladowe ciasto Marleny

1 ciasto

Przemek rozdusił palcami kostkę masła w 300 gramach mąki połączonych ze 100 gramami cukru. Kiedyś mi mówił: „same palce i krótko”. Próbowałem – trochę boli. Im krócej, tym lepiej. Kiedy tylko osiągniemy konsystencję kruszonki, takiej wilgotnej, formujemy z ciasta kulkę i przekładamy je do tortownicy. Następnie wkładamy ciasto na kwadrans do zamrażarki. Schłodzone ciasto pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Trzy gorzkie czekolady rozpuszczamy w 300ml gorącej śmietany 30%. Ale bez podgrzewania razem. Potem gdy tylko całość przestygnie, dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao i 3 jajka. Taką miksturę Przemek wlewa na upieczone ciasto i wkłada do piekarnika na kolejne 15 minut. – Well done! – powiedziałaby Marlena – upiekliście . A my od siebie dodamy, że ciasto przed wlaniem na nie czekolady można posmarować domową konfiturą malinową, wtedy jest jeszcze smaczniejsze. Tak właśnie. Jest więcej niż dobrze. Marlena wie, co robić w kuchni. I tak oto przyszło mi odszczekać swoje kulinarne uprzedzenia. Dzięki Marlena. Dzięki Agnieszka. Gwoli usprawiedliwienia własnej niestałości dodam, że pozostałe książki Marleny nadal nie nadają się do czytania i jeśli zmienię zdanie, niech mnie kapłon w głowę kopnie.

 

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: