Czekoladowe ciasto z cukierkami Daim - KUKBUK
ciasto czekoladowe daim kukbuk

Czekoladowe ciasto z cukierkami Daim

4-6 porcji

Czekolada, karmel i chrupiące cukierki - dla miłośników deserów do potęgi.

Masło ucieramy w misie miksera na białą, puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce i powoli dodajemy do masy maślanej. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do misy i stopniowo dodajemy do masła z jajkami, aż składniki dobrze się połączą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem. Przelewamy do niej masę i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 – 40 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Odkładamy 20 (małych) cukierków Daim na bok. W rondu o grubym dnie umieszczamy pozostałe cukierki i 4 łyżki śmietany, cały czas mieszając rozpuszczamy cukierki (należy uważać, żeby się nie przypaliły). Odstawiamy masę na bok do całkowitego ostudzenia. Ubijamy pozostałą śmietanę, dodajemy ją stopniowo do ostudzonej, ale nadal płynnej masy cukierkowej. Odstawiamy krem do lodówki na ok. pół godziny, po czym dekorujemy upieczony i wystudzony spód. Siekamy pozostałe cukierki i posypujemy nimi ciasto. Przechowujemy w lodówce.

 

Przepis i zdjęcie: cookeat.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: