Czekoladowa pavlova z maślankowym kremem - KUKBUK
czekoladowa pavlova kukbuk

Czekoladowa pavlova z maślankowym kremem

6-8 porcji

Dzięki dodatkowi maślanki w kremie, ta pavlova jest odrobinę lżejsza. Do dekoracji sprawdzą się każde owoce sezonowe.

Maślankę podgrzewamy w rondelku (nie doprowadzamy do wrzenia) i rozpuszczamy w niej żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie porządnie ubijamy schłodzoną kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Delikatnie mieszamy z maślanką i odkładamy na 2 godziny do lodówki.

Białka z solą ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Po trochu dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę, ocet i kakao w proszku. Ubijamy na gęstą i błyszczącą masę.
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy około 20 cm. Wykładamy pianę łyżką na narysowane okręgi i wygładzamy wierzch.
Suszymy przez około godzinę w temperaturze 110 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy jeszcze przez półtorej godziny. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.

Krem z maślanki wkładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na pierwszy krążek bezowy (zostawiamy trochę kremu w rękawie na ozdobę wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem i układamy owoce. Pomiędzy owocami wyciskami resztę kremu i dekorujemy miętą.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: