Czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy - KUKBUK
czatnej sliwki kukbuk

Czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy

2 porcje

Śliwki myjemy, drylujemy z pestek i kroimy na kawałki. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w plasterki. Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i migdałów umieszczamy w szerokim rondlu z grubym dnem. Doprowadzamy zawartość do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 30 minut, aż większość płynu odparuje, a owoce zaczną się rozpadać. Mieszamy często, by nic nie przywarło do dna. Dodajemy rodzynki i gotujemy kolejne 10 minut. Migdały siekamy i prażymy na suchej patelni, po czym również dorzucamy do sosu i porządnie mieszamy. Póki czatnej jest jeszcze gorący, przelewamy go do słoików o objętości 150 ml i postępujemy jak z czatnejem mangowo-jabłkowo-żurawinowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: