Czatnej mangowo-jabłkowo-żurawinowy - KUKBUK
czatnej mango kukbuk

Czatnej mangowo-jabłkowo-żurawinowy

2-3 słoiki

Korzeń imbiru obieramy i kroimy w plasterki. Mango po obraniu kroimy w kostkę, a jabłka – w cząstki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Do szerokiego rondla o grubym dnie wsypujemy cukier i przyprawy, karmelizujemy. Dorzucamy wszystkie składniki (oprócz rozmarynu i żurawiny) i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i tak powstały czatnej gotujemy przez 30 minut, aż większość płynu odparuje, a jabłka zaczną się rozpadać. Często mieszamy, by gęsty sos nie przywierał do dna. Dodajemy żurawinę i gotujemy kolejne 10 minut. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i dorzucamy do czatneja. Porządnie mieszamy. Przekładamy do słoików o objętości 150 ml, póki nasz czatnej jest gorący. Mocno je zakręcamy, odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Czatnej możemy przechowywać do sześciu miesięcy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: