Czarny dorsz w łuskach w chorizo - KUKBUK
dorsz chorizo kukbuk

Czarny dorsz w łuskach w chorizo

5 porcji

Chorizo kroimy w cienkie plasterki i układamy na filetach z dorsza tak, aby odrobinę na siebie nachodziły i przypominały łuski ryby. Ostrożnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Papryki układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy papryki żółte od czerwonych, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy osobno na gładki sos coulis. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Fasolę gotujemy przez 20 minut w posolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy kapkę masła, mieszamy i odstawiamy.

Małże przekładamy do garnka, dodajemy wino, łyżkę pokrojonej cebuli, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, zachowując sos, usuwamy muszle, a małże przekładamy na talerz i odstawiamy. Przecedzamy sos przez sitko o bardzo drobnych oczkach, dodajemy crème fraîche oraz 15 g (1 łyżkę) masła i mieszamy rózgą do ubijania, aż sos się spieni.

Na średnim ogniu rozgrzewamy żaroodporną patelnię teflonową, ostrożnie odwijamy rybę z folii i układamy filety na patelni, stroną z chorizo do dołu. Smażymy 3 minuty. Przekładamy delikatnie na drugą stronę i wstawiamy patelnię na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przekładamy filety na talerze, dekorujemy talerz kreskami czerwonego i żółtego coulis. Obok ryby układamy fasolkę, małże i skrapiamy całość oliwą. Ponownie ubijamy sos na pianę i dekorujemy nią danie. Ozdabiamy jeszcze świeżymi ziołami oraz papryką w proszku i podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: