Czarna polewka - KUKBUK
Czarna polewka kukbuk

Czarna polewka

8 porcji

Do garnka wkładamy kaczkę z podrobami, marchewkę, selera, pietruszkę, pora, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy wywar, co jakiś czas zdejmując szumowiny. Gotujemy go przez minimum trzy godziny, ponieważ im dłużej będzie się warzył, tym jego smak będzie intensywniejszy. Wywar możemy przygotować dzień wcześniej.

Wywar z kaczki przecedzamy przez sito. Z pozostałości z gotowania (kaczki i warzyw) możemy zrobić pasztet. Przecedzony bulion wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy morele, suszone jabłko, wędzone śliwki oraz gruszkę. Gotujemy przez 30 minut, aż owoce oddadzą swój aromat i zmiękną. Następnie wyjmujemy je z bulionu. W misce mieszamy krew z mąką, uważając, aby nie pozostawić grudek. Dolewamy ją do bulionu. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z kuchenki. Doprawiamy do smaku solą. Przecedzamy przez sitko, żeby pozbawić naszą czerninę skrzepów. Taką gładką i aksamitną zupę nalewamy do talerzy. Dekorujemy ugotowanymi suszonymi owocami i plasterkami wędzonej gęsi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: