Cytrynowy bulion z ciecierzycą i kolendrą - KUKBUK
bulion ciecierzyca kukbuk

Cytrynowy bulion z ciecierzycą i kolendrą

4 porcje

Zwykły wywar z kurczaka i warzyw za pomocą kilku prostych dodatków zmienia się w aromatyczną orientalną zupę.

Do dużego garnka wkładamy korpus z kurczaka, marchewki, selera, pora, pietruszkę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek oraz rozmaryn. Zalewamy wszystko wodą tak, aby dokładnie przykryła zawartość garnka. Tak przygotowany wywar gotujemy około 5 godzin. Jeśli na jego powierzchni pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Nie przejmujmy się jednak klarownością wywaru. Wywar odcedzamy przez sitko i ponownie wlewamy do garnka. Warzywa i kurczaka z zupy zachowujemy. Pozostałe mięso oddzielamy od kości i przekładamy do miseczki. Warzywa kroimy na małe kawałki i również zachowujemy do późniejszego wykorzystania.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kumin, chili i kozieradkę. Prażymy przez 2 minuty. Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodajemy pomidory. Dusimy przez 15 minut, a następnie dolewamy wszystko do wywaru. Całość zagotowujemy. Skorzonerę obieramy, kroimy na małe kawałki i dokładamy do zupy wraz z odłożonymi warzywami, kurczakiem i odsączoną ciecierzycą. Doprawiamy do smaku sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aby skorzonera zmiękła. Przed podaniem posypujemy zupę świeżą kolendrą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: