Cytrynowo-tymiankowe risotto z koźlakami - KUKBUK
cytrynowe risotto kukbuk

Cytrynowo-tymiankowe risotto z koźlakami

4 porcje

W sezonie grzybowym takie risotto to obowiązek. Wielbiciele mocnych smaków mogą dodać wędzony boczek.

W rondelku rozgrzewamy jedną łyżkę masła. Siekamy, a następnie szklimy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy ryż i listki tymianku. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Dolewamy wino. Kiedy się zagotuje, a ryż wchłonie cały płyn, dolewamy małą chochelkę gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż zaabsorbuje wywar. Czynność powtarzamy kilkakrotnie do momentu, aż ryż będzie miękki. Trwa to około kwadransa. W połowie tego czasu rzucamy na patelnię koźlaki pokrojone w plastry, a kiedy się zarumienią, dodajemy je do risotto. Pod koniec duszenia dorzucamy sok i skórkę z cytryny. Delikatnie solimy i pieprzymy. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy starty ser. Mieszamy powoli i czekamy, aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy, aż całość zyska kremową konsystencję. Risotto wykładamy na talerze, każdą porcję polewamy oliwą i dekorujemy tymiankiem. Podajemy od razu. Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, możemy dodać dojrzewającej wędliny, podsmażonej wraz z grzybami, lub dobrej jakości wędzonego boczku, a na koniec dorzucić płatki sera.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: