Cykoria w cytrusach - KUKBUK
cykoria cytrusy kukbuk

Cykoria w cytrusach

2 porcje

Cykoria świetnie czuje się nie tylko w towarzystwie szynki. Cytrusy dodają jej świeżości i lekkości.

Cykorię myjemy i wrzucamy całą do świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zagotowanego z dodatkiem anyżu. Pozostawiamy na małym ogniu przez pół godziny. Jedną z pozostałych skórek pomarańczy zalewamy do połowy wodą i gotujemy przez godzinę, trzy razy odlewając zawartość garnka i dodając nową wodę. Wyjmujemy cykorię, odciskamy z nadmiaru soku w papierze, kroimy na pół i karmelizujemy w oliwie na rozgrzanej patelni. Pozostały płyn po gotowaniu cykorii redukujemy do połowy objętości (około 100 ml) i miksujemy z wygotowaną skórką z jednej pomarańczy. Jeśli będziemy mieli trudności z uzyskaniem gęstej emulsji, do wywaru i skórki możemy dodać 50 ml oliwy. Talerze ozdabiamy pomarańczową emulsją, układamy po dwie połówki cykorii, ćwiartkę grejpfruta i przyozdabiamy skórką z limonki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: