Curry z wołowiną i papryką - KUKBUK
curry wolowina kukbuk

Curry z wołowiną i papryką

6-8 porcji

Na deszcz i pluchę najlepsza jest miska rozgrzewającego curry z wołowiną, papryką i grzybami.

Wołowinę opłukujemy, suszymy i tniemy na półcentymetrowe plastry. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, po czym kroimy jeszcze w paski o szerokości ½ cm. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i tniemy w paski o szerokości około 4 mm. Boczniaki tniemy w półcentymetrowe paski. Szczypior i kolendrę dość grubo siekamy. Trawę cytrynową zgniatamy płaskim nożem, aż łodyga popęka w wielu miejscach. W garnku do ryżu lub zwykłym zalewamy ryż 1/3 szklanki wody. Powoli gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Wyłączamy gaz, ale pozostawiamy ryż pod przykryciem.

W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy wołowinę, najlepiej partiami. Gdy zbrązowieje, wyjmujemy ją i odstawiamy na bok. W tym samym naczyniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i obsmażamy grzyby. Postępujemy jak z wołowiną. Na trzeciej łyżce oleju przesmażamy pastę curry przez 30 sekund, po czym wlewamy ½ puszki mleka kokosowego. Dodajemy liście limonki kaffir, trawę cytrynową, masło orzechowe i cukier brązowy, zagotowujemy. Dorzucamy posiekaną paprykę i powoli gotujemy, aż warzywo zrobi się al dente. Dodajemy grzyby, wołowinę, skrapiamy sosem rybnym do smaku. Mieszamy, gotujemy jeszcze około 2 minut. Dodajemy pozostałą część mleka kokosowego, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dorzucamy szczypior i kolendrę. Curry podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: