Curry z wieprzowiną, brukselką i zielonym groszkiem - KUKBUK
Curry z wieprzowina kukbuk

Curry z wieprzowiną, brukselką i zielonym groszkiem

4 porcje

Brukselka na sposób tajski - w aromatycznym curry z mlekiem kokosowym.

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 2 cm. W garnuszku rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone liście limonki kaffir, starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i wodę.

Całość doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki wlewamy mleczko kokosowe i kilka łyżek gotującego się wywaru i mieszamy. Wlewamy całość do garnka i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy groszek, pokrojoną na połówki brukselkę oraz pokrojoną w średnie kawałki marchewkę – gotujemy całość kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i sosem sojowym, a następnie dodaj świeży szpinak. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

 

Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: