Curry z krewetkami i kolendrą - KUKBUK
curry krewetki kukbuk

Curry z krewetkami i kolendrą

4 porcje

Kremowy pomidorowy sos curry z mlekiem kokosowym i imbirem, pękate krewetki i makaron - czego chcieć więcej w pochmurny dzień?

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
W miseczce przygotowujemy marynatę do krewetek:
mieszamy ze sobą chili, czosnek, sól i oliwę z oliwek. Dodajemy krewetki, całość mieszamy i odstawiamy na 40 minut.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy szalotki z chili, imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, doprawiamy do smaku mieloną kolendrą i kuminem.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Dodajemy pastę curry i sok z limonki. Po chwili wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na drugiej, mocno rozgrzanej, patelni, obsmażamy krótko krewetki. Następnie dodajemy je do sosu curry.
Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem dodajemy świeżą kolendrę.
Przepis i zdjęcie: Paulina Urbańczyk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: