Curry indyjskie z koftami - KUKBUK
curry indyjskie kukbuk

Curry indyjskie z koftami

4-6 porcji

Aromatyczne warzywne curry z klopsikami rozgrzeje i przywoła na myśl orientalne wakacje.

Kolendrę, kumin i kardamon prażymy na suchej patelni, wrzucamy do moździerza i ugniatamy na proszek. Cebulę, czosnek oraz imbir obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi kolendry pozbawiamy liści i kroimy na kawałki. Na olej rozgrzany w garnku z grubym dnem wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty, dorzucamy imbir oraz czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Cały czas mieszając, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy, koncentrat pomidorowy, ziemniaki i łodyżki kolendry. Po kolejnych 5 minutach smażenia dodajemy soczewicę i wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy, a gdyby całość za bardzo gęstniała, dolewamy trochę wody). Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe, solimy do smaku i dokładnie mieszamy.

Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy intensywnie pod ciepłą bieżącą wodą. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy masło, kurkumę, skórkę i sok cytrynowy oraz starty na drobnej tarce imbir. Mieszamy i lekko podgrzewamy, uważając, by ryż się nie przypalił.

Do bazy mięsnej lub wegetariańskiej* dodajemy utłuczone w moździerzu na drobne kawałki orzeszki ziemne, garam masalę i cynamon, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formułujemy podłużne kiełbaski (powinno nam wyjść około 16 sztuk) i wrzucamy je na rozgrzany na patelni oleju. Po chwili każdą koftę polewamy z wierzchu miodem i smażymy je, przekręcając, aż będą z każdej strony ciemnobrązowe.

*Jeśli chcemy wegetariańskie kofty, ziarna soi lub ciecierzycy wsypujemy do garnka i zalewamy wodą drugie tyle ponad poziom ziaren. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, płuczemy ziarna i mielimy blenderem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy trochę wody, żeby łatwiej się lepiła. Dodajemy posiekany szczypiorek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i chili.

Na talerze wykładamy ryż, na niego curry i kofty, dokładamy po łyżce jogurtu i całość posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: